Om gården

Karlsbergs Gård i Gate, Södra Fågelås församling i Hjo kommun har gamla anor.

 

Huvudbyggnaden med tillhörande flyglar uppfördes mellan 1847-1850. På platsen där nu huvudbyggnaden ligger har det tidigare legat en gård. Då hette gården Storegården. Rester av grunden kan man se i källaren. Troligen har man använt byggmaterial som t ex dörrar och takbrädor från detta tidigare hus.

I magasinsdörren sitter det ett lås med nyckel som enligt uppgift lär ha kommit från 1600-talskyrkan - Nykyrka som revs och byggmaterial återanvändes.

 

Gården ligger fritt med fält runt omkring, med utsikt över Vättern, 2 mil söder om Hjo.

 

Nämnas bör även att konstnären/glasdesignern Simon Gate (född 1883, död 1945) har vuxit upp på gården. Familjen tog sig namnet Gate från det lilla samhället. Simon Gate var chefsdesigner tillsammans med Edward Hald på Orrefors Glasbruk under första hälften av 1900-talet.

På världsutställningen i Paris 1925 fick han en guldmedalj för sin design.

 

Simon Gate lät bygga en ateljé, Krokabacken, uppe i en ekbacke med utsikt över Vättern. Här vistades han med sin familj om somrarna. Denna ateljé blev efter hans död nedflyttad till gården och blev bostad.

 

Det har varit fler ägare efter familjen Gate. Mjölkkor fanns på gården fram till 1971. Hagmarkerna planterades igen med granskog. På gården bedrevs spannmålsodling.

 

Gården är ekologisk sedan 1995 och fåren är ekologiska sedan starten 2007. Tidigare ägare tog ned granskogen på ett bete, och vi har fortsatt att ta ned granskog för att återigen använda markerna till bete för våra får.

För övrigt finns skog- och åkermark på gården.

 

Gårdens areal är totalt 149 ha. Vi arrenderar ytterligare mark på två granngårdar, samt ladugården på den ena gården.

Copyright © Karlsbergs Gård 2016 - Flykt Konsult AB E-post: susanne.flykt@hjomail.se

Hemsida av www.emmajansson.se