Skinnen

Skinnen

I vår produktion har det varit viktigt att ta tillvara skinnen i samband med slakten.  Svenska skinn har bra rykte i ”skinnkretsar” utomlands. Även ullen. Ändå kasseras ullen vid klippning, skinnen säljs råa till bla. Turkiet, Italien och Kina. Samtidigt som Sverige importerar från Nya Zeeland, Australien, Island, UK osv.


Att djurskyddsreglerna i Sverige är ett av de strängaste i världen, talar för att vi borde bli bättre att ta hand om skinn och ull från våra egna svenska lamm och får, som vi förväntar oss haft ett bra liv.

Att det är ”närproducerat”, kortare transporter, än från Nya Zeeland och mer hållbart är vi nog alla överens om…


 

Vi försöker genom att arbeta enbart med Svenska skinn, arbeta hållbart och vi ser att efterfrågan bl a på ekologiskt beredda skinn ökar. I Sverige finns det en stor variation av raser och många fina blandraser. Vårt mål är att kunna erbjuda så naturliga skinn som möjligt.


     Vi färgar inga skinn

Vi kan erbjuda färgat, men det är ingen stor efterfrågan på sådana. Beställningsvara då vi inte har något stort lager. Dessa skinn går främst till sömnad, kragar, tofsar på mössor, tofflor mm.

      Vi bleker normalt inte skinnen, bara i "nödfall"

Vi avfettar normalt inte heller, men om det blir mycket ullfett och skinnen blir för gula avfettas och bleks dem. Det är ju ullfettet som är bra med skinnen, det är ju det som vi vill behålla!

Vi stansar inte heller ut skinnen i en och samma storlek. Därför kan det bli svårt att hitta riktigt små skinn.


Vi kan erbjuda en bred blandning med skinn;

Olika storlekar

Olika naturliga färger

Lockiga / Rakhåriga / Självfall..

Klippta / Oklippta / Långhåriga /Livklippta

Olika glansiga


Nyanser förekommer på de vita skinnen eftersom vi ej bleker dem. Beror på ras, ullfett, om det varit en solig sommar; solblekta, de vita blir vitare. Även svarta och bruna pälsar solbleks med ljusare toppar. Vissa Gotlands skinn kan även ha bruna inslag, bla solblekta svarta toppar som nu blir bruna (oklippta skinn). Även pälsen på magen och sidorna kan ibland gå åt det bruna hållet.