Vår Verksamhet

Vår Verksamhet & Historik

Vår familj består av Sven-Ove och Susanne Flykt och våra tre döttrar Ida, Maja och Ebba. Döttrarna bor nu inte längre kvar hemma på gården. Våra rötter finns i trakterna runt Nyköping. Under 80-talet studerade vi i Stockholm; Sven-Ove till civilingenjör på KTH, Susanne till sjuksköterska på Ersta  Sjuksköterskeskola. Vi blev kvar i Stockholm i ca 20 år. Under dessa år fick vi våra döttrar och hade bra jobb. Vi renoverade några hus, och några sommarstugor där vi hade sköna somrar…


2002

Flyttade vi ner till Västa Götaland då vi köpte vår gård, Karlsbergs Gård utanför Hjo. Vi drev en ekologisk spannmålsodling.


2007

Startade upp med en ekologisk lammproduktion, parallellt med spannmålsodlingen.

Vi köpte också vår fina vallhund Freja, en border collie. Klokare hund får man leta efter. Freja var med oss till maj 2022, då var hon nästan 15 år. Nu har vi hunden Lisa som är en blandras och hänger med mig Susanne vart jag än går och jobbar!

 

2008

Vår första lamning, vi sparade de finaste tacklammen till nya mammor.

Här startar uppbyggnaden av besättningen. Vi köper in fina baggar på baggauktion.

Vi beredde även skinnen av de slaktade lammen.


2009

Vi startar upp med att sälja våra egna skinn till butiker i Stockholm, de tog snabbt slut, de var inte heller så många…

Här föds idén till vår verksamhet vi har idag, att det ska finnas skinn från våra svenska fina lamm och får även ute i handeln, och inte så mycket importerat, färgat, avfettat, blekt och utstansade skinn…

Så vi tog kontakt med vår inköpare på SCAN, som vägleder/tipsar om olika inköpskanaler.

Vi köpte in råskinn i större antal, letade efter berederi i Polen och fick senare hem mycket fina skinn!

Så har det rullat på under åren, som mest har vi haft 450 tackor, ca 950 st lamm födda per år.

Vi har arrenderat 2 gårdar och ladugård. Vi har byggt ut våra egna stallar och anpassat till får och maskiner som man lätt kan fodra hungriga mammor och lamm!

Inköp av skinn har hela tiden vuxit och vi bereder nu skinnen på ett mindre familjeägt berederi i Nowy Targ, södra Polen. Se mer under beredning.

Vi har berett skinn på Tranås skinnberederi. 

Vi köper även in skinn från andra aktörer som är beredda i Tranås

Vi deltar på mässor som FORMEX och FURNITURE FAIR, Stockholm.

Är ibland med på marknader, till exempel julmarknad på Ekhammars gård norr om Hjo.

 

2017

Efter detta års lamning, bestämde vi oss för att avsluta vår lammproduktion. Mycket arbete, för liten förtjänst… lite sjukdom spelar också in och att vi inte blir yngre…

Även att vår skinnförsäljning ökar och vår fritid är minimal. Sven-Ove har även drivit ett byggkonsult företag parallellt med jordbruket.

Vi sålde tackor och avelsbaggar till nya hem. Lammen föder vi upp till slakt, som vi förvisso brukar, men även tacklammen gick till slakt.

Några av de finaste tacklammen sparade vi och de får bli vår hobby nu! Och att vår vallhund Freja får ha kvar några kompisar!


2018

I mars gick sista slaktlasset, vi hade tre veckors semester istället för lamning.

Vi har även arrenderat ut marken och stallarna till en ny lantbrukare som nu bedriver en ekologisk, KRAV-certifierad, nötproduktion.

Fortsätter med vår skinngrossistförsäljning, försöker hitta nya inköpskanaler, ha mer kontakt och uppföljning med våra gamla och nya kunder.

Under juni föds det nya lamm av våra fina ”hobby”tackor! Varmt och skönt.. nu får de lamma ute i det fria.

Men under denna torrsommar bestämde vi oss att även sälja dessa hobbytackor med lamm och resterande avelsbaggar.


2023

Nu har nästan fem år passerat utan får på gården. Var tid har sin sak men jag Susanne saknade detta mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Vi har haft väldigt bra försäljning av skinn under covid-åren och vi tycker att skinnen fortfarande säljer bra. Vi har provat lite olika produkter som kuddar, leksaker till barn, pallar, men i dagsläget gått tillbaka till det som vi började med - bara skinn!

Vi försöker hålla ett brett sortiment, men tyvärr stiger även våra kostnader och det är tufft som grossist. Vår målsättning är att kunna erbjuda fina skinn, kasnke att vi inte alltid kan ha alla sorteringar på lagret. Vi jobbar på och vill tacka alla trevliga kunder i så många olika branscher som vi träffar på under mässor, besök hos oss och hos kund!